Zweedse methode

De Zweedse methode is eigenlijk een nette term voor een zelf gemaakte dubbele glazen plaat. Wanneer er ergens al enkel glas aanwezig is en dit om wat voor reden niet door dubbel glas vervangen kan worden, kan dit op de plek zelf worden omgezet in een aan dubbel glas gelijkend product middels de Zweedse methode.

Hoe werkt de Zweedse methode?

Bij de Zweedse methode wordt van enkel glas ter plekke dubbel glas gemaakt. Aan de binnenzijde van bestaande ruiten wordt door middel van kit een glasplaat van 4 millimeter dikte op de plaats vast gezet.

Hierbij wordt gezorgd dat er een spouw (de ruimte tussen de twee glazen platen) overblijft van circa 15 millimeter. Ook wordt er vaak nog een bepaalde coating gebruikt die ervoor zorgt dat de warmte gereflecteerd wordt. Op die manier komt de isolatiewaarde in de buurt van regulier isolatieglas.

Kosten en U-waarde

De Zweedse methode kost ongeveer €120 euro per m2. De kosten zijn hiermee vrij fors te noemen, zeker als je in acht neemt dat het enkele glas ook nog eens nodig is en je dus feitelijk maar voor één glasplaat betaalt.

De isolatiewaarde ligt tussen de 1.6 en 2.0. Bij deze waarde geldt dat een lager getal beter is. Enkel glas heeft een isolatiewaarde van rond de 5.5 waardoor het effect van de Zweedse methode wel duidelijk is.

HR+++ glas kost ook ongeveer €120 euro per m2 en biedt een isolatiewaarde van onder de 1.6. Indien mogelijk, is HR+++ dus een betere optie.

Wat kost isolatieglas?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij glaszetters die actief zijn in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kun je ook besparen op de aanschafkosten omdat je voor de beste offerte kiest.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van glaszetters