Keurmerken

Nederland zou Nederland niet zijn als we niet overal een keurmerk voor zouden hebben. Soms wordt het overschot aan keurmerken misschien wat vermoeiend, maar het is erg prettig om glas te kunnen vergelijken. Het ene glas is immers het andere glas niet en het is erg lastig om als consument glas met elkaar te vergelijken. We zullen de keurmerken hieronder bespreken zodat je de kwaliteit van het glas of de glaszetters iets beter kunt vergelijken.

GBO

GBO staat voor Glas Branche Organisatie. Voor glaszetters is het mogelijk om zich bij deze branche organisatie aan te sluiten. Men krijgt dan een GBO certificaat, wat aangeeft dat er aan bepaalde minimumeisen van kwaliteit en veiligheid wordt voldaan.

KIWA

Het KIWA is een keurmerk voor de diverse soorten HR glas. KIWA oordeelt of bepaald soort glas voldoet aan de normen om van HR, HR+, HR++ of HR+++ te kunnen spreken. Wanneer het glas door het KIWA is goedgekeurd krijgt het tevens het KOMO keurmerk. Je vindt het uiteindelijke oordeel (het type HR glas) in de rand tussen de twee glasplaten.

CE markering

Een CE markering geeft aan dat het product voldoet aan de Richtlijnen voor Bouwproducten van de Europese Commissie. Deze markering is er niet enkel voor glas, maar staat op vrijwel alle producten die verkrijgbaar zijn.

FOSAG

Ook de FOSAG (een branchevereniging voor schilders) heeft een eigen keurmerk geïntroduceerd om de kwaliteit van het glas en de kozijnen te waarborgen.

U-waarde

Een label dat eigenlijk geen keurmerk is, is de U-waarde. De U-waarde duidt aan hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe hoger de waarde, hoe meer warmte er wordt doorgelaten en dus hoe slechter de isolatie is. Je wilt dus bij glas een zo laag mogelijke U-waarde zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Op die manier bespaar je de meeste energie.

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk glaszetters in je regio