Monumenten glas

Er bestaat speciaal monumentenglas wat geschikt is voor het gebruik in monumenten. Dat lijkt misschien onzin. Waarom zouden monumenten immers een ander soort glas moeten gebruiken dan in bijvoorbeeld woonhuizen het geval is? De meest voorkomende reden is in het geval van oude kerken bijvoorbeeld. Deze kerken hebben vaak ramen van glas in lood die uit slechts enkel glas bestaan. Er is dan in beginsel maar een tweetal oplossingen: de ramen vervangen door dubbel glas, waardoor je dus het vaak prachtige glas in lood effect verliest, of de situatie behouden zoals deze nu is. Beide zijn geen ideale gevallen en daarom is monumentenglas in de wereld geroepen.

Wat is monumentenglas?

Monumentenglas is isolatieglas met een speciale coating waardoor het extra goed isoleert. Het is in diverse diktes verkrijgbaar waardoor het ook in de vaak smalle kozijnen past waar nu oude ramen in aanwezig zijn. Deze kozijnen bevatten enkel glas dat fors dunner is dan het hedendaags vaak gebruikte dubbel glas.

glas voor monumenten

Wat zijn de alternatieven?

Een veel voorkomend alternatief voor monumentenglas is het gebruik van voorzetramen. Hierbij blijven de bestaande ramen op hun plek zitten, maar worden er nieuwe ramen voor de bestaande ramen geplaatst. Op die manier werkt de lucht tussen de beide glazen als een soort buffer waardoor de warmte veel beter op de plek blijft. De kosten voor voorzetramen lopen op van zo een €35 euro tot €75 euro per m2. Het uiterlijk van de ramen kan dan bewaard blijven zodat de uitstraling niet verandert.

Wat kost isolatieglas?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij glaszetters die actief zijn in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kun je ook besparen op de aanschafkosten omdat je voor de beste offerte kiest.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van glaszetters