Isolatiewaarde

De U-waarde is een waarde die de mate van warmteverlies aanwijst. Tussen twee objecten van een verschillende temperatuur, zal de temperatuur vereffend worden voor zover mogelijk. Een warmteoverschot in het ene object zal proberen te verplaatsen naar een warmtetekort in het andere object.

In een woonruimte willen we echter dat dit niet gebeurd. Als het buiten heet is, willen we het binnenshuis koel hebben en als het buiten koel is, willen we het binnenshuis lekker warm hebben. Daarom isoleren we onze woningen om dit temperatuurverschil te kunnen handhaven. Hoe minder warmte er van onze woning naar buiten reist (en andersom), hoe beter.

Formule U-waarde

De U-waarde wordt uitgedrukt in de eenheid W/(m2K). W staat hier voor het verlies aan energie in Watt uitgedrukt, m2 staat voor de oppervlakte en de K staat voor Kelvin; een graadmeter voor temperatuur (net als Celsius).

Enkel glas heeft bijvoorbeeld een U-waarde van 5.0 (W/m2K). Dit houdt in dat er per vierkante meter glasoppervlak per graad temperatuurverschil 5 Watt warmte verplaatst van buiten naar binnen of van binnen naar buiten, al naar gelang welke ruimte er warmer is. Dubbel isolatieglas heeft doorgaans een U-waarde van rond de 2.0. Dit houdt dus in dat er 2.0 Watt aan warmte verplaatst per vierkante meter glas en per graad temperatuurverschil.

Rekenvoorbeeld

In een gemiddeld huis hebben we rond de 20 vierkante meter glas. Stel dat het op een gegeven moment buiten 5 graden Celsius is en binnen 20 graden Celsius. Met enkel glas verlies je dan 5.0 * (20–5) * 20 = 1500 Watt, oftewel 36 kWh. Dat is behoorlijk omdat die warmte weer door de CV ketel geleverd moet worden! Met dubbelglas zou dit 14 kWh zijn, dus al fors minder.

Wat kost isolatieglas?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij glaszetters die actief zijn in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kun je ook besparen op de aanschafkosten omdat je voor de beste offerte kiest.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van glaszetters