Lekkage

Helaas kan isolatieglas lek raken. Isolatieglas bestaat uit twee verschillende ramen die als het ware tegen elkaar zijn geplakt, maar daartussen nog een kleine tussenruimte hebben: de zogenaamde spouw. Vervolgens is de ruit geheel afgedicht zodat er geen vocht in de spouw kan komen. Als dit wel gebeurt, kan er condensvorming optreden waardoor het zicht door de ruit belemmerd kan worden.

Dat is echter niet het enige probleem. Normaliter is er enkel lucht (of een edel gas zoals argon) in de spouw aanwezig. Deze lucht of dit gas zorgt voor extra isolatie waardoor dubbel glas dan ook beter isoleert dan enkel glas. Wanneer deze ruimte te vochtig wordt, is het isolerende vermogen weg en heeft dubbel glas dus nog nauwelijks voordelen. Lek isolatieglas kan je dus een boel geld kosten omdat je hierdoor weer meer moet stoken.

Waardoor kan isolatieglas lek raken?

Isolatieglas wordt vaak lek doordat de afstandhouder niet meer luchtdicht is. De afstandhouder is het metalen randje om de ruit heen die de twee ruiten en de tussenliggende spouw op de juiste afstand houdt. Wanneer deze rand los of lek raakt, kan er vuil en vocht in de spouw komen, waardoor er vervolgens condensvorming op kan treden. Voor minieme lekkages zit er een droogmiddel in de afstandhouder, maar als er een groter lek aanwezig is dan komt er teveel vocht binnen waardoor de afstandhouder het niet langer op kan vangen en er dus een lekkage ontstaat.

Hoe raakt isolatieglas lek?

Isolatieglas heeft een levensduur van zo een 25 jaar. Vroeger of later kan de kitnaad in gaan drogen waardoor deze niet langer meer waterafstotend is. Ook de afstandhouders kunnen hun werking verliezen wanneer na jaren gebruik de afstandhouders los komen te raken. Fabricagefouten kunnen eveneens een oorzaak zijn van lekkages in isolatieglas, maar dit is vaak lastig te herleiden. Veel vaker komt het echter voor dat er onvoldoende onderhoud is gepleegd aan de kozijnen, de kitnaden en het schilderwerk, waardoor het hout rondom de ruit is gaan rotten. Dit is lang niet altijd goed zichtbaar, waardoor veel bewoners het onderhoud laten versloffen.

Hoe herken je lek isolatieglas?

Isolatieglas dat lek is, is vaak eenvoudig te herkennen. Vrijwel altijd is er condens te vinden binnen in de ruit. Het gaat dan dus niet om condens aan de binnen- of buitenzijde van de ruit (wat kan duiden op slechte ventilatie), maar echt om condens binnenin de ruit.

Wat kost isolatieglas?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale glaszetters en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk glaszetters in je regio