HR+ glas

We kennen allemaal wel de termen enkel glas en dubbel glas, waarbij het aangeeft hoe het isolatieglas is opgebouwd. Enkel glas is een enkele glasplaat die veel warmte doorlaat (en die een U-waarde heeft van rond de 5.5). Dubbel glas bestaat uit twee glazen platen met hiertussen een loze ruimte, een soort spouw als bij een spouwmuur. Deze loze ruimte houdt de warmte beter vast waardoor de U-waarde ongeveer gehalveerd is. Maar wat is HR+ glas?

Wat is HR+ glas?

HR+ glas is een buitenblad met een coating. Vaak gaat het dan om een dun laagje metaal wat voor het blote oog onzichtbaar is. Het metaal houdt in de zomer een deel van de zonnestralen tegen waardoor er minder warmte de woning binnendringt. In de winter houdt het dunne laagje metaal een deel van de warmte tegen dat naar buiten wil gaan waardoor er minder warmte verloren gaat.

De opbouw van HR+ glas

HR+ glas wordt samengesteld uit twee zogenaamde bladen; dit zijn eigenlijk twee enkele glazen. Eén blad, het buitenblad, wordt van een coating voorzien.

Het andere blad is ongecoat en bevindt zich aan de binnenzijde van het kozijn. Hierdoor is het van belang dat de ruit goed geplaatst wordt. Wanneer de ruit andersom geplaatst wordt (met de gecoate kant naar binnen en de ongecoate kant naar buiten) is de isolatie niet optimaal.

Hiertussen bevindt zich, evenals in een spouwmuur, de spouw. Deze ruimte is bij HR glas voorzien van gewone lucht, maar bij een HR+ ruit is deze spouw voorzien van een edelgas; over het algemeen argon. Argon beschikt over bijzondere isolerende eigenschappen waardoor HR+ glas beter isoleert dan HR of uiteraard dubbel glas. HR+ glas bestaat dus doorgaans uit een buitenblad, deze heeft een dikte van 4 mm, een spouw en een binnenblad van nog eens 4 mm.

U-waarde

HR+ glas heeft een U-waarde van tussen de 1,2 en 1,6 W/m2K. Dit is een graadmeter voor hoeveel warmte er verloren gaat. De U-waarde wordt zoals vermeld uitgedrukt in W/m2K, wat voor Watt per vierkante meter per graad Kelvin staat. Hoe groter dus de U-waarde, hoe meer warmte (Watt) er verloren gaat. Je wilt dus een zo laag mogelijke U-waarde bewerkstelligen om het isolerend vermogen zo hoog mogelijk te houden. Hoe lager die U-waarde is, hoe minder warmte er naar buiten gaat of naar binnen komt.

Wat kost isolatieglas?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale glaszetters en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk glaszetters in je regio